Nabídka
Otevírací doba
Po - Pá | 8:00 - 17:00 |
So | 9:00 - 17:00 |
Vyhledávání
Země produkující kávu |
Na světovém obchodním trhu jsou jednotlivé druhy kávy označovány podle produkční země nebo území, kde byla káva vypěstována, nebo podle přístavu, z něhož byla vyvezena. Podle původu rozeznáváme kávu americkou, africkou a asijskou. Podle způsobu zpracování pranou nebo nepranou. Různé produkční druhy zelené kávy se vzájemně liší svými charakteristickými vlastnostmi, např. velikostí, tvarem, barvou zrna, tvarem břišního řezu, vůní barvou osemení a konečně specifickou váhou. Kvalita zelené kávy se posuzuje nejen podle barvy a vůně, ale též podle přítomnosti nečistot a příměsí. JIŽNÍ AMERIKABrazílie Kávovník je v Brazílii hlavní zemědělskou kulturou a káva důležitým exportním zbožím. Pěstuje se hlavně káva arabika v několika odrůdách, např. bourbon, maragogip a botucato. K hlavním produkčním státům Brazílie náleží Sao Paulo, Minas Gerais, Rio de Janeiro, Paraná, EspiritoSanto,BahiaaPernambuco. Kolumbie Ve všech oblastech této země jsou výhodné půdní podmínky, a tudíž ve výškách 760 až 1800 m nad mořem i výnosné kávové plantáže. K nejdůležitějším kávovým krajům patří: Bogóta, Medellín,Antioquia,Cundinamarca,Tolima,aj. Venezuela Nejdůležitější pěstitelskou oblastí je údolí asi 800 m n. m. v okolí hl. města Caracasu, dále oblast jezera Maracaibo, dále oblast Táchira, Mérinda, Miranda a Aragua. Káva v šálku vyniká jemnou aromatickou a sladkou chutí. Bolívie Kávovník se pěstuje v oblasti měst La Paz a Santa Cruz. Vlivem příznivých podmínek má bolivijská káva dobré vlastnosti. Peru Největší část produkce pochází ze severu země, z kávových oblastí Piuka, Lambayeque a Cajamarca. Produkce kávy je kolísavá. Ekvádor Střediskem obchodu s kávou je hl. město Quito. Kávovými oblastmi jsou Manabi, Guayas a Los Rios. Káva se vyznačuje středně velkým zrnem bledě zelené až šedavé barvy. Kvalitativně patří k horším brazilským kávám. STŘEDNÍ AMERIKAGuatemala Je nejvýznamnějším středoamerickým producentem kávy. Pěstování je rozděleno do 20 oblastí. K nejdůležitějším patří Tumbador, Cobán, san Marcos a Antigua. Káva z Guatemaly má zrno nazelenalé, v šálku je bohatě, jemně aromatická. Honduras Nejdůležitější plantáže jsou v oblastech Santa Barbora, Santa Rosa de Copan, aj. Káva z vysokých poloh je dobré kvality, vytříděného zrna a po upražení velmi úhledného vzhledu, v šálku se vyznačuje pikantní kyselostí. Salvador K hlavním pěstitelským oblastem patří kraj Santa Anna, San Salvador a Ahuachapán. Jako nápoj se tato káva vyznačuje příjemně lehkou plností a jemnou kyselostí, má čistou chuť. Nikaragua Hlavním pěstitelským střediskem je Matagalpa, v nálevu tato káva vyniká extraktivností, lahodností v chuti a jemnou vůní. Kostarika Káva se pěstuje hlavně v okolí hl. města San José a její charakteristikou je nakyslost, která se však neprojevuje trpce kysele a bohatší obsah kofeinu. Kuba Přední místo na světovém trhu zaujala káva produkovaná v provincii Oriente, Santa Clara a Pinar del Rio. Nejlepší kubánskou kávou je Turquino, vyznačuje se čistou chutí, příjemnou, nepříliš silnou plností a obsahem méně kyselin. Jamajka K hlavním pěstitelským oblastem patří San Andrews, Portland a San Thomas. Jamajská káva Blue Mountain je jednou z nejlepších a nejdražších káv na světě. Mexico Nejlepšími pěstitelskými oblastmi jsou Chiapas na jihu země. K hlavním druhům patří coatepec. V šálku se mexická káva vyznačuje jako aromatická káva s vyrovnanou, zvlášť jemnou kyselostí blížící se Kostarice. AFRIKAEtiopie Je považována za pravlast kávy, k nejznámějším pěstitelským oblastem patří Harer, Džima a Sidamo. Káva vyniká v šálku jemností v chuti a vůní podobnou kávě mocca. Keňa Vypěstovaná káva je v šálku intenzivně aromatická s jemnou kyselostí. K hlavním oblastem patří Kiambu, Thika, dále také Nairobi a Meru. Tanzanie Káva se pěstuje v oblastech Bukoba a Kilimandžáro. Jako nápoj se vyznačuje plnou, ušlechtilou chutí a báječnou vůní. Uganda Má své plantáže v oblasti hory Elgon. Pěstuje se převážně robusta. Zambie Kávovníky se pěstují v provinciích u Kasama, Nakonde a Isoka. V šálku je jemnější než keňská, ale má plnou chuť. ASIEIndie Pěstuje se káva arabika i robusta - kromě státu Karnataka ještě v Tellichery, Malabaru (monzunová káva) a Nilgiris. Indonésie Pro pěstování kávovníku v Indonésii jsou ostrovy Jáva, Sumatra a Sulawesi. Jáva produkuje aromatickou kávu s nízkou kyselostí, která má přirozeně jemnou a vyváženou chuť. Oproti kávě ze Sumatry nebo Sulawesi je její kyselost poněkud výraznější a chuť kořeněnější. Vietnam Pěstuje se zejména robusta, nejvíce v oblasti Bak - bo, většinou na malých farmách. Káva má svou charakteristickou chuť, řadí se mezi levnější a méně kvalitní kávy. AUSTRÁLIE A OCEÁNIEAustrálie Zde se pěstuje výlučně arabika odrůdy Bourbon, jež je velice kvalitní. Je měkká, chuťově jemná, pouze lehce nahořklá a má neobvykle nízký obsah kofeinu. Papua - Nová Guinea Kávovníky se pěstují téměř výhradně ve vyšších polohách, na planinách v nadmořské výšce 1300 až 1800 metrů. To určuje vysokou kvalitu. V šálku je to silně kořeněná káva plné a bohaté chuti. |