Nabídka
Otevírací doba
Po - Pá | 8:00 - 17:00 |
So | 9:00 - 17:00 |
Vyhledávání
Zpracování kávy |
Rozlišujeme dva způsoby zpracování - starší, tzv. suché zpracování a modernější mokré zpracování. Při suchém zpracování se sklizené oprané plody suší na slunci v tenkých vrstvách na betonových či kamenných podlahách či rohožích a pravidelně se prohrabávají, aby se uspíšilo proschnutí. Z vysušených plodů se pak semena vyluští ze slupky a stříbřité blanky. Tento způsob zpracování je méně nákladný, ale trvá déle než za mokra. Mokré zpracování dokáže lépe zachovat kvalitu kávových zrn a méně je poškozuje. Na rozdíl od suchého zpracování, kde se peckovice nejprve suší, se za mokra zároveň odstraňuje i oplodí. To se provádí strojově. Semena zbavená dužiny jsou dále splavována do fermentačních betonových nádrží, ve kterých kvasí. Během kvašení se odloučí poslední zbytky dužnaté části lpící na pergamenové slupce, která se pak praním odstraní. Dobře vypraná káva zvaná "pergamino" se pak suší. Vysušený produkt se konečně zbaví pergamenové slupky na loupacích strojích , kde se současně z velké části odstraní i osemení. Nakonec jsou vyloupaná zrna uhlazena, leštěna, přebrána a tříděna a nakonec jsou naložena do jutových či sisálových pytlů, žoků, které obvykle pojmou 60 - 70 kg kávových zrn. |