Zjednodušeně můžeme říct, že se káva pěstuje na všech kontinentech. Dozrávání však na různých kontinentech nastává v rozdílnou dobu. Zelená káva při správném skladování, vydrží v dobré kvalitě i několik let.Je třeba však upozornit, že některá káva vydrží jen 6 až 12 měsíců. Poté částečně ztrácí aciditu. Tato káva se potom podle italských expertů dá používat na espresa. Káva je balena do přírodních pytlů z COTTONU. Podle druhu kávy a také podle původu kávy se v pytli nachází od 1 do 69kg zelené kávy. Při přepravě a následném skladování musí káva tzv. dýchat, právě z tohoto důvodu se používají přírodní materiály na kávové pytle. V případě delšího skladování, a to i dva měsíce, by se káva měla prohrabávat. To proto, aby vzduch k ní proudil ze všech stran. Bylo by dobré, aby místnost byla větraná a spíše studenějším než teplejším vzduchem, ne vlhká a bez přímého slunečního záření. Optimální vlhkost by měla být mezi 40 až 60%. V našich přírodních podmínkách je vlhkost 70 až 80%. Pro snížení vlhkosti se používají tzv. lapače vody, které upraví vzduch na optimální vlhkost pro kávu. Může se také stát, že námi zakoupena zrna budou mít vlhkost nad 12% a to se pak řeší jiným profilem pražení kávy. Při skladování kávy, a to do jednoho měsíce, je možno ji umístit v neprodyšné nádobě.
|