Káva chutná nejlépe, když je čerstvě umleta, tedy těsně před přípravou nápoje. Mletá káva si udrží své výborné aroma pouze po několik dní. Poté se aroma kávy vytrácí, až nemá žádnou výraznou vůni a chuť, která by oslovila a poskytla opravdové smyslové potěšení. Každý způsob přípravy kávy vyžaduje jinak umleté zrno. K přípravě zalévané kávy je nejvhodnější hrubě mletá káva; středně mletá se hodí pro kávové perkolátory, což jsou konvice s košíkem, do kterých se vsype surovina; velmi jemně mletá káva se hodí pro přípravu espressa a kávy překapávané a nakonec káva jemně mletá, pudrové konzistence, je vhodná pro přípravu kávy turecké. Čím rychlejší je způsob přípravy kávy, tím jemněji by měla být umleta.
Jestliže nemáte doma vhodný mlýnek na mletí kávy je pro každého, kdo chce vychutnat aroma a jemné chuťové odstíny kávy nezbytné nakupovat mletou kávu od výrobce, kde je přesně specifikovaná, co nejkratší, doba která uplyne od semletí kávy k době přípravy. Zde platí ještě více to, co je uvedeno v kapitole o čerstvosti upražené kávy – nevratné chemicko-fyzikální procesy probíhají násobně rychleji díky zvětšenému povrchu u umleté kávy než u kávy v upraženém zrnu. Nejlepší řešení je pít kávu zaručeně čerstvě upraženou, dodávanou bez dlouhých mnohdy nepřehledných distribučních cest a skladování, mletou v den expedice– kávu přímo z pražírny.
Uchovávání kávy Kávu skladujte na tmavém, chladném místě, odděleně od aromatických potravin, nejlépe v ledničce. Pro uchování kvality jsou ideální nádoby z porcelánu, kameniny, tmavého skla či ušlechtilé oceli s dobře těsnícím víkem.
|