Nabídka
Otevírací doba
Po - Pá | 8:00 - 17:00 |
So | 9:00 - 17:00 |
Vyhledávání
Příprava kávy |
Každý milovník kávy by měl vědět o historii a přípravě svého oblíbeného nápoje co nejvíce. Pití kávy je totiž obřad! Lze ji připravovat na mnoho způsobů a tím vyhovět rozdílným chuťovým nárokům spotřebitelů. Nenechte se ochudit o rituální aspekt vaření kávy a snažte se i Vy pro svoji zálibu vyšetřit alespoň chvilku času. Základní pravidla při podávání kávy:
RecepturyPravá turecká kávaNa přípravu této kávy potřebujeme džezvu (konvička kónického tvaru), 7 g velmi jemně namleté kávy a 100 ml vody. Do džezvy nalijeme studenou vodu, přidáme kávu a přivedeme k varu. Káva zpění a naplní konvičku až po okraj.V této chvíli kávu odstavíme a necháme pěnu spadnout. Zpěnění opakujeme ještě 2krát. Potom necháme usadit kávovou sedlinu a kávu naléváme z výšky 8 - 10 cm do šálků. Kávu můžeme připravovat i s lžičkou cukru, přidanou do džezvy ještě před zpěněním. Tím se překryje nahořklá chuť kávy, způsobená únikem těkavých aromatických látek při opakovaném varu. Mocca kávaTento způsob je oblíbený především ve Francii a Itálii. Ve Francii se připravuje v tzv. cafetiérii a v Itálii v mocca konvičkách. Jedná se o silnou kávu, která je trochu podobná espressu. Příprava v cafetiérii: kávu nasypeme do konvice (5g - 8g na jeden šálek) a zalijeme vroucí vodou. Nasadíme sítko a po 4 minutách protlačíme sedlinu na dno konvičky. V mocca konvičkách: do sítka dáme 7 g kávy na porci a do spodní šroubovací části čerstvou vodu. Potom konvičku postavíme na plamen a necháme vřelou vodní páru projít do horní části konvičky. Oběma způsoby získáme nápoj s výrazným aroma. Takto připravenou silnou, tmavou kávu pak podáváme. Caffé espressoEspresso je rychlý způsob přípravy, přičemž se z kávy vyluhuje nejvíce chuťových a aromatických látek a minimum škodlivin, které v ní jsou. Výsledkem je jedinečný, silný a výrazný nápoj s nedefinovatelnou jemně nahořklou chutí. Připravit správné espresso není vůbec jednoduché. V kávovaru musí být použita čerstvá voda (můžeme použít stolní vodu nesycenou oxidem uhličitým), šálky by měly být předehřáté. Je nezbytné vždy použít čerstvě jemně, avšak ne práškovitě namletou kávu (platí čím čerstvější, tím lepší). Páka kávovaru musí být čistá a káva v páce upěchována. Příprava: Do páky dáme kávu (množství viz. tabulka) a silně stlačíme. Pokud máme příliš jemně namletou kávu a upěchujeme jí, sítko se ucpe. A pokud máme hrubě namletou nebo málo upěchovanou kávu, tak espresso je slabé a nemá celistvou cremu - zlatohnědou pěnu na povrchu). Páku nasadíme na kávovar a připravíme espresso. Voda, resp. horká pára musí protékat pákou pod tlakem 9 atmosfér při teplotě okolo 89-92°C. Pravé italské espreso by se mělo extrahovat ne déle než 20-30 sekund a mělo by být použito cca 20-30 ml vody. Povrch kávy musí zdobit karamelově zbarvená crema.
Caffé Macchiato Latte Macchiato Caffé Latte Café Freddo Café Corretto |