Nabídka
Otevírací doba
Po - Pá | 8:00 - 17:00 |
So | 9:00 - 17:00 |
Vyhledávání
Pojmenování kávy |
Jaké informace bychom měli znát o kávě? Zde uvádím několik charakteristik, podle kterých je možno kávu pojmenovat. Minimálně bychom měli znát o jakou odrůdu kávy se jedná. SMĚSIJsou kombinace kávy vypěstované v různých zemích. Může to být kombinace jak různých druhů Arabiky, tak i Robusty. Máme hodně důvodů, proč mít směsi. Mezi ně patří snížení výrobní ceny kávy, kdy je do směsí přidávána levná Robusta nebo starší, méně hodnotná Arabova. Další důvod je zachování charakteristiky a chuti kávy, jelikož víme, že chuť a charakteristika odrůdy kávy vypěstované na plantáži se mění rok co rok. Proto jen důkladným smícháním různých kávových odrůd dosáhneme konstantní kávové chuti u dané kávové směsi. A jako poslední důvod pro směsi není finanční, ale spíše snaha docílit vyšší komplexní hluboké a rázné chuti kávy, kdy se Arabicy z různých kávových plantáží jakoby doplňovaly. Tady bych chtěl dodat, že poslední důvod je používán nejméně, jelikož ty druhy Arabicy, které jsou vysoce jakostní, velmi zřetelně vystupují z řady nejen svou chutí a atraktivností, jsou vyhledávány a pijí se samostatně. To dokazuje už jen to, že 80% kávy se pije jako káva samostatných odrůd (jen jeden druh Arabicy) pocházejících z jedné kávové plantáže. STUPEŇ PRAŽENÍZjednodušeně můžeme říct, že máme 3 základní druhy. Světlé, středně tmavé a tmavé. Přesto však každý druh rozdělujeme do dalších až třech druhů. Káva upražená do různých stupňů má různou chuť a charakteristiku. Jeden nebo i více druhů pražení je optimální pro určitou odrůdu kávy. Jednotlivé stupně pražení mají svá jména, která se ovšem mění stát od státu. A navíc si ještě jednotlivé firmy často vytvářejí svá vlastní pojmenování. JEDNOODRŮDOVÁ KÁVAUvádí se odrůda kávy. Často se k tomuto údaji ještě přidává (anebo místo toho udává) oblast, kde byla káva vypěstována či přístav, přes který se káva převáží. Nebo také místo zpracování kávy, daný region, blízké město. KÁVA Z JEDNOTLIVÝCH KÁVOVÝCH PLANTÁŽÍJednoodrůdová káva, která pochází z konkrétní farmy. Přidává se tedy jméno farmy či jméno vlastníka farmy. DALŠÍ DRUHOTNÁ POJMENOVÁNÍDalší třídění a pojmenování kávy je velice rozdílné a zase se liší mezi zeměmi. Tak například káva se dělí podle toho, jak je tvrdá nebo v jaké výšce byla vypěstována. Také se dělí podle samostatné kvality kávy. Tedy podle chyb a úlomků, které se najdou v jednom kilogramu kávy. Zde je nutné upozornit na to, že některé farmy používají takovou prodejní taktiku, kdy své kávě dávají schválně nižší kvalitu, aby měli zaručený odbyt, také proto, že budou platit menší daně. Často se za takovou kávu připlácí za hotové peníze. To proto, že se hodně stává, že i káva, která má více úlomků může mít lahodnou chuť. Zde je jen dalších pár příkladů: Ve střední Americe například v GUATEMALE, kdy káva byla vypěstována nad hranicí 1600m se označuje jako SHB. Což znamená jen tvrdá zrna, která mohou být vypěstována jen v této nadmořské výšce. Podobně je tomu v Mexiku. Zde se káva může označovat jako ALTURA, což je ze španělského překladu VÝŠKA. Toto jméno se tedy vztahuje jen ke kávě, která může být vypěstována v určité výšce. V Kolumbii zase dělíme kávová zrna podle jejich velikosti. SUPREMO-větší, EXCELSO-menší. Vždy větší zrna budí lepší dojem a praží se rovnoměrněji. Přesto však velikost zrn nemá nic společného s kvalitou kávy. |