Kávovník je malý, stále zelený strom, pěstovaný ve vlhkém tropickém pásmu. Ze 60 druhů kávy, které jsou nám známy, se jen tři druhy pěstují extenzivně: káva arabika, káva robusta a káva liberica. Káva liberica se pěstuje pouze v západní Africe a Malajsii. Poptávka po této kávě je, pro její velmi specifickou chuť, velmi malá. Nejvýznamnější v produkci je káva arabika a robusta. Největšími rozdíly mezi kávovníkem arabika a robusta jsou především v rozmanitosti chutí a obsahu kofeinu. Káva arabika je aromatičtější a obsahuje méně kofeinu než robusta.
Arabica
Vysoký keř, dosahující výšky 3 metrů. 70% celosvětové kávové produkce. Pěstuje se ve vyšších výškách než robusta (cca 1000 až 1800 m). Přináší plody po třech až čtyřech letech od vysazení a nese je cca 25 let. Obsahuje cca 0,7-1,4% kofeinu Sklízí se dvakrát až třikrát ročně. Sklizeň je nákladná. Kávovník kvete a zraje současně. Plody zrají až devět měsíců. Sklízí se většinou ručně. Kávovník arabika není tak odolný vůči nepřízni okolí jako kávovník robusta. Káva s výraznou, velmi variabilní chutí. Méně hořká.
Robusta
Keř či strom dosahující až 15-metrových výšek. 25% světové produkce. Vznikl zkřížením kávovníků arabika a mauritian. Pěstuje se ve výškách 500 - 800 m. Přináší plody již po dvou letech. Semena jsou menší než u kávovníku arabika. Používá se často do kávových směsí. Obsahuje cca 2,2-2,4% kofeinu, to je třikrát více kofeinu než semena kávovníku arabika. Méně náročný na kvalitu půdy. Větší výnosy. Strojový sběr. Odolnější vůči nemocem a nepřízním počasí. Více hořká.
|